Θεατρική Παράσταση «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και... ο Κλεομένης» του Volker Ludwig, από την θεατρική ομάδα Συντεχνία του Γέλιου

Τετάρτη, 3 Ιουλίου 2024

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των Ναρκωτικών το Κέντρο μας με την συνεργασία του Δήμου Ναυπλιέων και την υποστηρίξει της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ναυπλίου, τους οποίους ευχαριστούμε για την συνεργασία και την υποστήριξη συνολικότερα στο έργο του Κέντρου εδώ και 22 περίπου χρόνια, επιλέξαμε να φιλοξενήσουμε  την θεατρική παράσταση  «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και... ο Κλεομένης» του Volker Ludwig, από την θεατρική ομάδα Συντεχνία του Γέλιου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλανί.

Οι θεατρική αυτή αφήγηση ευελπιστεί να φέρει στο προσκήνιο τη θεματική της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών, της απελευθέρωσης της φαντασίας, του δικαιώματος στο παιχνίδι και της παρότρυνσης στη συνδημιουργία. Είναι μια ιστορία-χαιρετισμός στο ελεύθερο παιχνίδι, την ανέμελη περιπλάνηση και την παντοδυναμία της παρέας.

Μπορεί όμως να αναρωτηθεί κανείς; Πού είναι, όμως, σήμερα οι συλλογικές περιπέτειες που μας πηγαίνουν παραπέρα; Πώς συμβαίνουν οι αυθόρμητες εμπειρίες που ξαφνικά μας αλλάζουν ακαριαία και για πάντα; Τέσσερις φίλοι  δημιουργούν χώρο εκεί που δεν υπάρχει. Μεταμορφώνουν το αφιλόξενο για το παιχνίδι τους αστικό τοπίο σε ένα απέραντο φανταστικό παιχνιδότοπο. Ταξιδεύουν ανάμεσα σε κάδους, αυτοκίνητα, κολώνες, πολυκατοικίες και φωνές γειτόνων, με οδηγό και καύσιμο την φαντασία και την φιλία τους.

Συνηθίζουμε να λέμε ότι τα παιδία θα πρέπει να αναπτύξουν, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τα βοηθήσουν να καλλιεργήσουν την φαντασία την δημιουργικότητα, ώστε να κατακτήσουν την κριτική σκέψη μεγαλώνοντας.

Η φαντασία ή ικανότητα να φανταζόμαστε, είναι η δυνατότητα να σχηματίζουμε νέες εικόνες, ιδέες και αισθήσεις, οι οποίες όμως δε γίνονται αντιληπτές μέσω της όρασης, της ακοής ή άλλων αισθήσεων. Για αρκετά χρόνια, η φαντασία θεωρούταν κάτι που βοηθά τα παιδιά να ξεφεύγουν από την πραγματικότητα. Μόλις συμπλήρωναν μια ορισμένη ηλικία, οι ειδικοί πίστευαν ότι τα παιδιά ωθούν τη φαντασία στην άκρη για να ασχοληθούν με τον πραγματικό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια όμως, οι ειδικοί στην ανάπτυξη των παιδιών αναγνωρίζουν στη φαντασία ένα διαφορετικό, κρίσιμο και πολύτιμο ρόλο που συνδέεται άμεσα με τη γνωστική τους ανάπτυξη!

Πολύ συχνά στην ανάπτυξη των παιδιών ακούμε φράσεις όπως “δεξιότητες κριτικής σκέψης” ή “ικανότητες για δημιουργική επίλυση των προβλημάτων”, οι οποίες αποτελούν στόχους για τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών. Οι ειδικοί αναφέρουν πως στην πραγματικότητα όταν χρησιμοποιούμε αυτούς τους όρους, μιλάμε για τη φαντασία! Η φαντασία βοηθά στην εφαρμογή της γνώσης, στην επίλυση προβλημάτων και έχει βρεθεί να έχει θεμελιώδη σημασία στην ενσωμάτωση της εμπειρίας και στη μαθησιακή διαδικασία. Για να κατανοήσουν τα παιδιά την πραγματικότητα, δεν μπορεί να εκλείψει η φαντασία!

Σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, όπως είναι αυτός που ζούμε σήμερα, τα παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με πολλές προκλήσεις και θα χρειαστούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους για να ανταπεξέλθουν. Για να αντιμετωπίσουν το απροσδόκητο και για να εξελίξουν την τωρινή τους σκέψη σε νέες καταστάσεις, για να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες με νέους τρόπους και να πειραματιστούν με νέες έννοιες, για να σκεφτούν πιο ευέλικτα, για να εκτιμήσουν αξίες και τους τρόπους που εφαρμόζονται, για να αλλάξουν και να διαχειριστούν τον κόσμο τους, για να μάθουν να κατανοούν τη θέση των άλλων ανθρώπων, η φαντασία και η δημιουργική σκέψη θα κριθούν απαραίτητες!

Τα παιδία λοιπόν έχουν ανάγκη το παιχνίδι και την αλληλεπίδραση με τους συνομήλικους για να αναπτυχθούν σε υγιής ψυχικά και συναισθηματικά ενήλικες. Έχουν ανάγκη την δύναμη της παρέας για να αναπτύξουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν δημιουργικά, λειτουργικά και αποτελεσματικά τις δυσκολίες που θα συναντήσουν στην πορεία της ζωής τους. Έχουν την ανάγκη για ένα αστικό τοπίο που θα συνεισφέρει ουσιαστικά σε όλο αυτό. Έχουν ανάγκη από ενήλικές που θα τα ενθαρρύνουν, θα τα υποστηρίζουν και θα συμπορεύονται μαζί τους.   

Έτσι λοιπόν την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, στο θέατρο Τριανόν, στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο, Μικροί και Μεγάλη απόλαυσαν την παράσταση, αναρωτήθηκαν και προβληματίστηκαν για την δική τους θέση. Στο τέλος κατέθεσαν και τις δικές τους σκέψεις και προτάσεις.